II Kohtaaminen

II Kohtaaminen - Kieloranta 14.-15.1.2016

Torstai 14.1. - Uutta työtä syntyy intohimojen ympärille 

Klo 9.00 Aamubuffet
Avaussanat
Iiris Pakkanen ja Jyrki Pyykkönen, Koulutuskeskus Salpaus
Uusi työ
Uusi työ syntyy intohimojen ympärille
Emma Iivanainen, Tamora Oy/Painted By Cakes
Muutoksen askeleet, Tulevaisuuden Tekijöiden Heimo ja Suomen Paras Palveluinnovaattori yhdessä
Jaana Utti, Tamora Oy

Yhdessä tehden kohti yhteistä tavoitetta

Perjantai 15.1. - Tulevaisuuden menestystekijät

Klo 8.30 Aamukaffet
Tuottavuuden uusi aika - mitä ovat tulevaisuuden menestystekijät?
Aidosti asiakaslähtöinen
Jaana Utti, Tamora Oy

Klo 13.30 Lähtölounas

Uutta työtä syntyy intohimojen ympärille. Emma Iivanainen on diplomi-insinööri. Mutta hän on myös kakkutaiteilija, leivontakirjailija, bloggaaja, ruokatoimittaja, yrittäjä… Hän on tehnyt intohimostaan ammatin ja toteuttaa nyt unelmiaan.
  

Uusi työ syntyy intohimojen ympärille - Emma Iivanainen - pdf -materiaaliin >>

En näe uhkia, näen vain pelkkiä mahdollisuuksia. Pelkkiä mahdollisuuksia. Sieltä tulee luovuus. Se tulee intohimon kautta. Silloin syntyy maailmanluokan huippuosaamista. Sille löytyy aina ostaja.

Miten intohimot löytyvät? Työtä ei voi syntyä intohimon ympärille, jos sitä intohimoa ei ole. Miten saadaan ihmiset löytämään intohimon? Miten heidät ohjataan intohimojen pariin?

Muutostarve. Älä tyydy. Elämä ja työ eivät ole erillisiä.

Mistä tiedän, että teen sitä mitä haluan? Minkälainen fiilikseni on sunnuntai-iltana? Jos sunnuntai-ilta on kauhun paikka, on muutostarve varmasti olemassa. Mitä menetät, jos teet muutoksen?

Kokeileminen. Intohimot löytyvät kokeilemisen kautta. Ei ole vääriä valintoja. Ne ovat yhtä tärkeitä kuin oikeat.
Arvokeskeisyys. Mitä tekisit, jos kukaan ei näkisi mitä tekisit? Minä tekisin kakkuja. Intohimoiset jutut aiheuttavat stressiä. Arvo tulee siitä, että stressistä huolimatta se tuo positiivista energiaa ja uskomatonta sisältöä elämään.
Mitä asioita teen, että en harhaudu omalta tieltäni. Keinutuolitesti! Voinko vanhana mummona miettiä, että jääkö asia mieleen. Että vitsi miten hienoa, että tein tuon! Vai onko tilanne päinvastoin. Haluan omistaa aikaa arvokkaille asioille. Tehdä intohimojani edistäviä juttuja!

Millaista uusi työ on? Se ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. Työ on tehokasta silloin, kun sitä pääsee tekemään juuri silloin kun itse haluaa.

Mitä on menestyminen? Minulle se on sellaista elämää, että olen onnellinen joka päivä. Työ ei ole pelkkää työtä, vaan se on elämää.

Miten lähdit miettimään sitä, mikä on sinun osaamisesi arvo?

Mietin sitä paljonko käytän siihen aikaa. Suhteutin tekemistä myös markkinaan. Paljon hääkakuista muut veloittavat. Mutta se on vaikeaa. Tulee helposti valittua kannattavimpia töitä. On pitänyt olla tosi tiukkana siinä, että ei myy mitään liian halvalla. Etenkään sellaista, mitä kukaan muu ei pysty tekemään. Työt ovat uniikkeja, taideteoksia. On pokalla mietittävä mikä se arvo on. Kukaan ei pysty juuri sitä taideteosta kopioimaan. On arvostettava omaa työtä. Kakkutaiteilija-nimikkeen keksittyäni on eri asia pyytää taiteellisesta työstä palkkaa kuin jos pyytäisin palkkaa kakuista vaikkapa bloggarina.







Taidot yhdistyvät uudella optimaalisella tavalla kun on intohimoa. 

Tieto ja taito yhdistettynä on korkein osaamisen muoto. Siitä tehdään uutta.
  
Olemmeko liian tutkintosidonnaisia? Pidämmekö omalla ohjaamisellamme opiskelijat liian hyvin muotissaan? Opetetaanko heidät pysymään karsinassaan? Noin kärjistetysti. Miksi rakenteemme ovat niin tärkeitä, että toimimme näin?
Miettikää jokaisessa pöydässä yhden asian minkä teette 24h sisällä. Miettikää minkä teette 21 päivässä. Ja miettikää mitä teette niin, että se on täydessä toteutuksessa 105 päivän sisällä. KOLME TEKOA.



Minkälaisia ajatuksia Emman tarina herätti?

Oivalluksia. Innostusta.

Myös ahdistusta. Tämä luento tuli noin 30 vuotta liian myöhään J Nuorilla on valtavan mahtavia taitoja.
Tärkeintä on se, että tekee ja kokeilee juttuja. Jotkut epäonnistuu, useat onnistuu. On tehtävä.
Yliopisto-opinnot antaneet varmasti kontakteja ja kokemusta.

Meidän on pystyttävä opettamaan opiskelijoillemme, miten he tarttuvat nykyisessä sirpaleisessa työmaailmassa oikeisiin hetkiin ja mahdollisuuksiin. Vaihtoehtoja tulee eteen, miten niistä pystytään ottamaan kiinni.

Mieti uuden työn tilanteessa, tässä hetkessä, yksi kysymys, johon haluat vastauksen. Mikä on yksi oleellinen, konkreettinen kysymys, jotta organisaatiosi voi menestyä. Yksi selkeä ja olennainen kysymys. Helposti alamme ratkaisemaan vääriä kysymyksiä. Palaverikäytäntöjä ja kehityskeskusteluja. Ne eivät tuo meille menestystä.

Työelämässä meidän on pystyttävä luomaan positiivinen kuva organisaation strategisista valinnoista.
Ne on hyvin kirjoitettu ja auki purettu. Mutta eivät ne välttämättä ohjaa. Ehkä olennaisempi kysymys on voinko minä itse vaikuttaa siihen. Ei se ajattelenko onko ne hyvät vai huonot. 










Attraktiivinen solu. Tuottavuuden uusi aika.


Meidän on pystyttävä rakentamaan itsestämme attraktiivinen solu. Attraktiivinen solu vetää puoleensa hyviä virtauksia ja oikeanlaisia tekijöitä. Se vetää puoleensa muita attraktiivisia soluja. Se perustuu CAS-ajatteluun. Meidän on mahdollistettava valintoja. Kun ihminen pääsee valitsemaan ryhmänsä, autonsa, aviopuolisonsa...minkä hyvänsä useammasta vaihtoehdosta, hän on yleensä tyytyväinen omaan valintaansa. Hän puolustaa valintaansa ja sitoutuu siihen. Kun teimme kokkailun, te kaiki sitouduitte omaan joukkueeseenne. Sitä pidetään voittajajoukkueena, siitä otetaan selfieitä ja voittokuvia. Vaikka kukaan ei ole päässyt valitsemaan omaa tiimiään, mutta kaikki on valinnut toisensa. On luottamus toisiin. Epävarmuuden sietäminen. Fokus tavoitteessa. Ei hetkeäkään epäilystä etteikö tehtävää pystyttäisi toteuttamaan. Ei epäilystä etteikö jokaisen vahvuuksia voisi käyttää hyväksi. Ei kaaoksen hallitsemista, vaan virtausten maailmassa elämistä, kaaoksen sitämistä. 



Kaikki perustuu vuorovaikutuskenttien luomiseen. Sellaisten kenttien, jotka houkuttelee tekijöitä mukaansa. Vuorovaikutuksen kentällä asiantuntija ei tee työtään yksin, vaan yhdessä asiakkaan kanssa. Ja yhdessä muiden tekijöiden kanssa, jotka haluavat tuoda oman osaamisensa yhteiselle vuorovaikutuksen kentälle. 


Asiakaslähtöisyys vs. tuotantolähtöisyys


Organisaation muuttaaminen tuotantolähtöisyydestä asiakaslähtöisksi on 90 asteen muutos. Asiakaslähtöisyys ei ole sitä, että kysytään mitä asiakas halutaan. On pystyttävä opettamaan jotain sellaista, millä pystytään luomaan uutta tulevaisuutta. On pystyttävä miettimään minkälaisia taitoja ihmisillä on ja miten he pystyvät jalostamaan omaa osaamistaan niin, että pystyvät luomaan itselleen työtä. Työ ei ole enää 8-16 työtä. Työsuhteet muodostuvat pirstaleisista asioista. Ei ole työelämän tarpeita, johon koulutamme ihmisiä. Teidän perustehtävänne on uudistaa työelämää, oppimista ja yrittäjyyttä. Teillä on oltava ammattitaitoa miettiä mitä tulevaisuuden työssä tarvitaan. Kuten Henry Ford sanoi: jos olisin tehnyt sitä mitä ihmiset haluavat, olisin tehnyt nopeampia hevosia. 

Asiakastarve syntyy hetkessä. Se on tunnistettava. Siinä ei voi lähteä siitä, että kysytään asiakkaalta. Tuotanto luo uutta asiakastarvetta. Esimerkiksi Uber onvarmasti kasvattamut yhteistä kakkua. Asiakaskokemus on tärkeää, mutta se ei ole asiakaslähtöisyyttä. Asiakaslähtöisyyttä on, että tuotat palvelua niin, että asiakas hyötyy siitä. On mahdollistettava yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaan hyöty. Asiakaslähtöisyys lähtee perustehtävästä. Yksikään orimattilainen nuori ei lähde elämän polulle takamatkasta. Se on lupaus ja asiakaslähtöisyyttä. 

Meidän on uudistettava työelämää. Ei ainoastaan koulutettava ihmisiä työelämän tarpeisiin.

RYHMÄTYÖT:

KEHITTÄJÄN KEITTOKIRJA
KASVATETAAN YHTEISTÄ KAKKUA - Uuden työn seminaari
 

4 kommenttia:

  1. Tattikeitto artisokasta, 15 pientä annosta

    3 dl vettä
    3 purkkia latva-artisokkia
    3 perunaa
    2 valkosipulinkynttä
    3 rkl kasvisfondia
    4 dl kuohukermaa
    Ripaus suolaa ja sokeria

    Valuta ja huuhtele artisokat. Kuori perunat. Laita nämä kiehumaan veteen. Lisää hienonnetut valkosipulit ja fondi. Kun perunat ovat pehmeitä, lisää kerma ja kiehauta. Soseuta. Mausta sokerilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile esim. pienestä lasista. Koristele pienellä lorauksella balsamiviinietikkaa, korianterin lehdellä ja krutongilla.

    VastaaPoista
  2. Eilen romutimme uskomuksen 'Mitä useampi kokki, sen huonompi soppa'. Tusina kokkeja loihti huikean yhdenksän ruokalajin makuelämyksen. Attraktiivinen visio toteutui, kun heittäydyimme intohimolla ja luotimme toisiimme!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa 9 ruokalajin yhteistä illallista muistellessa voi tekaista kotona mutakakun. Valuva, tahmainen, ihana!
    200 g tummaa suklaata
    200 g voita
    4 munaa
    1 dl sokeria
    1 dl fariinisokeria
    1 rkl vaniljasokeria
    2,5 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta

    Sulata suklaa ja voi yhdessä.
    Sekoita joukkoon sokerit.
    Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen.
    Lisää joukkoon siivilöidyt vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi.
    Kaada massa voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa 20-25 min.
    Tarjoile lämpimänä kermavaahdon tai vaniljajäätelön ja vadelmien kanssa.

    VastaaPoista

Tweets by @TTHeimo